Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Έρευνα: η ρύπανση απειλεί τις φώκιες της Ευρώπης


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Η ρύπανση των υδάτων από τις βιομηχανικές δραστηριότητες στις ακτογραμμές των ευρωπαϊκών κρατών απειλεί τους πληθυσμούς της κοινής φώκιας , σύμφωνα με νέα έρευνα του Ισπανικού Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας.
Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τα θηλαστικά από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και τη ναυσιπλοΐα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είναι πολύ μεγάλοι.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν μια αποικία φωκών στις εκβολές του ποταμού Έλβα στη Γερμανία και διαπίστωσαν ότι οι φώκιες ήταν εκτεθειμένες σε υψηλά ρύπανσης μόλυνσης συγκριτικά με άλλα ζώα που ζούσαν μακριά από τις ακτές.
«Αυτό που συμβαίνει στις φώκιες συμβαίνει και στα υπόλοιπα είδη που μοιράζονται το οικοσύστημά τους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Octavio Perez Luzardo.
«Αυτού του τύπου οι έρευνες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά έτσι ώστε να παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της χημικής μόλυνσης», τόνισε.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα 17 εντομοκτόνων, πολλά εκ των οποίων απαγορεύθηκαν πριν 30 χρόνια ωστόσο παραμένουν στον υδροφόρο ορίζοντα καθώς είναι πολύ δύσκολο να διασπαστούν και να εξαφανιστούν.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα χημικών και βαρέων μετάλλων στους πληθυσμούς των φωκών που εξέτασαν.
Για το econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου