Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Μαρτιος : 9 Δηλητηριασμένες Αλεπούδες





Τις δηλητηριασμένες αλεπούδες εντόπισαν μέλη της επιστημονικής ομάδας της οργάνωσης «Καλλιστώ» στις περιοχές των Ριζίων και του Δίλοφου Φαρσάλων και στην Ανω Αγόριαννη και την Εκκάρα του Δήμου Δομοκού, στο νομό Φθιώτιδας.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν τις περιπτώσεις υποστηρίζουν ότι τα δολώματα τοποθετήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου, δηλαδή γύρω στις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προσπάθεια εξολόθρευσης των αλεπούδων από τις περιοχές πιθανόν έχει να κάνει με την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων.

Οι εκπαιδευτές γνωρίζουν ότι για τη σωστή εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων είναι καθοριστικό η πρώτη οσμή που θα ανιχνεύσουν να προέρχεται από θηρεύσιμο είδος. Αν μυρίσουν για πρώτη φορά οσμή αλεπούς, για παράδειγμα, θα έχουν αυτή τη μυρωδιά ως πρότυπο και δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν θηρεύσιμα είδη όπως λαγοί και αγριογούρουνα.

Η δασική νομοθεσία κρίνει παράνομη τόσο τη χρήση δηλητηρίων όσο και την εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων εκτός των καθορισμένων από τα τοπικά δασαρχεία ζωνών εκγύμνασης. Προκαθορισμένη είναι και η περίοδος εκγύμνασης, που επιτρέπεται μόνο το καλοκαίρι, πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Όλες τις υπόλοιπες εποχές η εκγύμναση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγή της πανίδας, ιδιαίτερα των αρπακτικών πουλιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στα δολώματα χρησιμοποιήθηκε κυανιούχο κάλιο, ιδιαίτερα δραστικό δηλητήριο που επιφέρει ακαριαίο θάνατο, μεταδίδεται μέσω της τροφικής αλυσίδας και έχει απαγορευθεί από το 1993. Η απάνθρωπη αυτή πρακτική έχει επιπτώσεις και στους κτηνοτρόφους, καθώς συχνά πέφτουν θύματα των δολωμάτων και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών.

Καθώς το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, η οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά την παρέμβαση της δασικής υπηρεσίας και της θηροφυλακής για τον εντοπισμό των δραστών και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό τέτοιων περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου