Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στο σκαμνί για την καταστροφή του Αμαζονίου η Banco do Brasil



Στο σκαμνί για την καταστροφή του Αμαζονίου η Banco do Brasil

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Απριλίου 2011, 04:46
Οικολογικές οργανώσεις στη Βραζιλία προχώρησαν στη μήνυση της κρατικής τράπεζας Banco do Brasil, κατηγορώντας τη ότι έδωσε 55 δάνεια, ύψους 5 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της υλοτομίας. Η κίνησή της αυτή, σύμφωνα με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, οδήγησε στην αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων των τροπικών δασών του Αμαζονίου.
Επιπλέον, μήνυσαν και την τράπεζα Banco da Amazonia με την αιτιολογία ότι και αυτή προχώρησε σε 37 δανειοδοτήσεις, συνολικού ύψους 11 εκατ. δολαρίων σε αγρότες οι οποίοι στη συνέχεια προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στα τροπικά δάση. Η παροχή δανείων θεωρείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των τροπικών δασών, τον κανονισμό λειτουργίας των τραπεζών καθώς και τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Βραζιλία.
«Η αποκάλυψη αυτών των αντικανονικών συναλλαγών δείχνουν ότι πρόκειται για ένα γενικό πρόβλημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πολιτική αγωγή.
Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των τροπικών δασών είναι έντονες καθώς η Βραζιλία παρουσιάζει αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια και ήδη έχει να διοργανώσει δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα τα οποία συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και την κατασκευαστική δραστηριότητα: παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων (2014) και Ολυμπιακούς Αγώνες (2016).
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει ότι το 2010 παρουσιάστηκε μείωση της αποψίλωσης των τροπικών δασών στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 22 χρόνια. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει σκοπό μέχρι το 2020 να μειώσει την αποψίλωση κατά 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου