Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βότανα και άσθμα

Το άσθμα ανταποκρίνεται καλά στη βοτανοθεραπεία αλλά είναι αδύνατο να δώσει κανείς κάποια συνταγή που είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις.
Οφείλουμε κατά περίπτωση να εκτιμούμε τους παράγοντες που εμπλέκονται και ανάλογα να επιλέγουμε τα ιάματα.
Βότανα που βοηθούν στη μείωση των σπασμών και διευκολύνουν την αναπνοή είναι το Ιεράκιο, η Ευφορβία και η Αγριοκερασιά.
Αν υπάρχουν πτύελα, πρέπει να απομακρυνθούν και βοηθούν σε αυτό, αποχρεμπτικά βότανα όπως το Γλυκάνισο, το Βήχιο, η ρίζα Σύμφυτου και η Γλυκόριζα.
Η Εφέδρα μπορεί να βοηθήσει αν το άσθμα έχει και αλλεργικό χαρακτήρα.

Ένα μίγμα που μπορεί να βοηθήσει στο άσθμα είναι το εξής:

Γλυκόριζα 1 μέρος, κουκούτσι Ροδάκινου 1 μέρος, Γλυκάνισο 3 μέρη και Εφέδρα 4,5 μέρη.

Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα που το πίνουμε πρωί – βράδυ και η ημερήσια δόση είναι συνολικά 20 γραμμάρια. Αν οι κρίσεις του άσθματος ταλαιπωρούν την καρδιά ο Λεόνουρος με την ήπια ενισχυτική του δράση είναι πολύτιμος. Αν υπάρχει και υπέρταση χρήσιμος είναι ο Κράταιγος και το Τίλιο. Η ανησυχία και η ένταση αντιμετωπίζονται καλύτερα με Λυκίσκο, Σκουτελλάρια ή Βαλεριάνα.
Το άσθμα ανταποκρίνεται καλά και στη χρήση νευροτονωτικών και μόνο, επειδή ο φόβος είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν μία κρίση άσθματος. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μία κρίση, από τον φόβο της ίδιας της κρίσης.

Υπενθυμίζω ότι τα βότανα βοηθούν στο άσθμα αλλά δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή που μας έχει δώσει ο γιατρός μας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου