Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βότανα για τον πονοκέφαλο και την αυπνία,, Βαλεριάνα


Απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο µε αφέψηµα βαλεριάνας, βράζοντας απλώς 10 γραµµάρια φύλλα ή ρίζα βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό.
Για να καταπολεµήσετε την αϋπνία, αφήστε για 45 λεπτά µία χούφτα φύλλα βαλεριάνας σε δύο κούπες βραστό νερό, σκεπάζοντας καλά το σκεύος, για να µην κρυώσει το αφέψηµα. Πίνετε 3-4 φορές την ηµέρα καθώς και 30-45 λεπτά πριν από τον ύπνο.

Μάθετε ότι:
 Οι µεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδοµάδα µόνο, µε διάλειμμα στη συνέχεια δύο-τριών εβδοµάδων. Στο διάστηµα της «αποχής» επιτρέπεται η χαλάρωση στο µπάνιο µε αφρόλουτρο µε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλεριάνας στο νερό.

Στη Γαλλία η βαλεριάνα αποκαλείται και «γατοβότανο» από τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να τρώνε φύλλα βαλεριάνας, όταν αντιµετωπίζουν στοµαχικές διαταραχές.

Συμβουλή
Για να αποφύγετε τη µάλλον δυσάρεστη γεύση και µυρωδιά της βαλεριάνας, προσθέστε στο αφέψηµα κανέλα, γλυκάνισο ή τριµµένο τζίντζερ.

Βότανα και φοοντίδα των ματιών


Κάντε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα προκειμένου να ξεκουράσετε τα μάτια σας, είτε κάνοντας μια χαλαρωτική άσκηση είτε χρησιμοποιώντας κρύες κομπρέσες βοτάνων. Τα μάτια φανερώνουν την ηλικία μας πιο γρήγορα απ' το υπόλοιπο πρόσωπο καθώς το δέρμα από κάτω τους είναι λεπτό και δεν έχει αδένες λίπους. Συμπεριφερθείτε στο δέρμα των ματιών σας με προσοχή. Χρησιμοποιήστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα καθημερινά προκειμένου να διατηρήσετε ελαστικό το δέρμα.

Δροσιά από βότανα

Το χαμομήλι, ο μάραθος και το σαμπούκο ανανεώνουν τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια.

500 ml βραστό νερό
1 κουτ. σούπας αποξηραμένο χαμομήλι
1 κουτ. σούπας λιωμένους σπόρους μάραθου
1 κουτ. σούπας αποξηραμένο σαμπούκο

Ρίξτε βρασμένο το νερό πάνω από τα βότανα, καλύψτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Στη συνέχεια θα τα στραγγίσετε και το υγρό θα το βάλετε στο ψυγείο. Για να το χρησιμοποιήσετε μουσκέψτε μέσα σε αυτό μια πετσετούλα και στίψτε την - όχι πολύ καλά - ίσα ίσα να φύγουν τα πολλά νερά. Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετήστε την πετσέτα πάνω στα μάτια σας. Μείνετε να χαλαρώσετε για 10 λεπτά.

Βότανα και μύκητες


Mύκητες στον κόλπο

Πώς να τους αντιμετωπίσετε. Kάντε προληπτικά πλύσεις με χαμομήλι και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ρίγανης, μία φορά κάθε δύο ημέρες. Aν έχετε ενοχλήσεις, επαναλάβετε τις πλύσεις με χαμομήλι, στο οποίο αυτή τη φορά θα προσθέσετε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου tea tree. Eναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε χαμομήλι με 2-3 σταγόνες tea tree ή να πάρετε αιγυπτιακό κύμινο σε μορφή κάψουλας μία φορά την ημέρα μετά το φαγητό. Eπίσης, μπορείτε να κάνετε πλύσεις με βάμμα καλέντουλας αραιωμένο. Στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα, βάλτε τοπικά 2 σταγόνες tea tree χωρίς να το αραιώσετε ή κάντε επιθέματα με ξινόγαλο.


Mύκητες στην ανδρική γεννητική περιοχή

Πώς να τους αντιμετωπίσετε. Προληπτικά κάντε πλύσεις με χαμομήλι και βάμμα καλέντουλας, ενώ αν υπάρχουν ενοχλήσεις, προσθέστε 2-3 σταγόνες tea tree. Eναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε 3 σταγόνες purity (απόσταγμα από σπόρους γκρέιπφρουτ) μέσα σε ένα αφέψημα.

Mύκητες στα πόδια

Πώς να τους αντιμετωπίσετε. Σε λεκάνη με ζεστό νερό προσθέστε 2 κουταλιές λευκό ξίδι και κάντε ποδόλουτρο για 10΄. Συνεχίστε για 10 ημέρες, πρωί και βράδυ ή μόνο βράδυ. Eπικοινωνήστε με το γιατρό σας, για να σας καθοδηγήσει περαιτέρω. Aντί για ξίδι, μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε 2-3 σταγόνες tea tree.

Mύκητες στα νύχια

- Kάντε ελαφρά περάσματα στα νύχια με ένα πινέλο, στο οποίο θα έχετε ρίξει 2-3 σταγόνες tea tree.
- Mην παραλείπετε να πλένετε συχνά τα χέρια και τα πόδια σας με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε καλά με πετσέτα.
- Φοράτε πέδιλα και αποφεύγετε τα κλειστά παπούτσια.
- Mην κόβετε «βαθιά» τα νύχια σας.


Mύκητες στο δέρμα

Πώς να τους αντιμετωπίσετε. H ποικιλόχρους πιτυρίαση πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Ωστόσο, η σωστή διατροφή, η ψυχική ισορροπία και η ηρεμία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην εμφανιστεί.

Mύκητες στο στόμα

Πώς να τους αντιμετωπίσετε. Mέσα σε χαμομήλι ή αφέψημα από φασκόμηλο, προσθέστε λίγες σταγόνες από τα εξής αιθέρια έλαια: μύρο, purity και tea tree. Eπίσης, και εδώ μπορείτε να κάνετε πλύσεις με βάμμα καλέντουλας. Kάντε μπουκώματα, φτύστε το μισό και το υπόλοιπο καταπιείτε το. Eπαναλάβετε 3-4 φορές μέσα στην ημέρα. Aν υπάρχει έντονος ερεθισμός, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό. O ομοιοπαθητικός μπορεί να σας συστήσει Mercury ή Borax για τη γρήγορη απαλλαγή σας από το επώδυνο πρόβλημα.

Mύκητες στο έντερο

Πώς να τους αντιμετωπίσετε. Tο σημαντικότερο είναι να προσέχετε τη διατροφή σας, καταναλώνοντας λιγότερα γλυκά και αμυλούχα. Kαλό είναι, επίσης, να εμπλουτίσετε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με προβιοτικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα κλπ.) ή με κάψουλες προβιοτικών.

Βότανα και άσθμα

Το άσθμα ανταποκρίνεται καλά στη βοτανοθεραπεία αλλά είναι αδύνατο να δώσει κανείς κάποια συνταγή που είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις.
Οφείλουμε κατά περίπτωση να εκτιμούμε τους παράγοντες που εμπλέκονται και ανάλογα να επιλέγουμε τα ιάματα.
Βότανα που βοηθούν στη μείωση των σπασμών και διευκολύνουν την αναπνοή είναι το Ιεράκιο, η Ευφορβία και η Αγριοκερασιά.
Αν υπάρχουν πτύελα, πρέπει να απομακρυνθούν και βοηθούν σε αυτό, αποχρεμπτικά βότανα όπως το Γλυκάνισο, το Βήχιο, η ρίζα Σύμφυτου και η Γλυκόριζα.
Η Εφέδρα μπορεί να βοηθήσει αν το άσθμα έχει και αλλεργικό χαρακτήρα.

Ένα μίγμα που μπορεί να βοηθήσει στο άσθμα είναι το εξής:

Γλυκόριζα 1 μέρος, κουκούτσι Ροδάκινου 1 μέρος, Γλυκάνισο 3 μέρη και Εφέδρα 4,5 μέρη.

Το μίγμα παρασκευάζεται ως αφέψημα που το πίνουμε πρωί – βράδυ και η ημερήσια δόση είναι συνολικά 20 γραμμάρια. Αν οι κρίσεις του άσθματος ταλαιπωρούν την καρδιά ο Λεόνουρος με την ήπια ενισχυτική του δράση είναι πολύτιμος. Αν υπάρχει και υπέρταση χρήσιμος είναι ο Κράταιγος και το Τίλιο. Η ανησυχία και η ένταση αντιμετωπίζονται καλύτερα με Λυκίσκο, Σκουτελλάρια ή Βαλεριάνα.
Το άσθμα ανταποκρίνεται καλά και στη χρήση νευροτονωτικών και μόνο, επειδή ο φόβος είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν μία κρίση άσθματος. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μία κρίση, από τον φόβο της ίδιας της κρίσης.

Υπενθυμίζω ότι τα βότανα βοηθούν στο άσθμα αλλά δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή που μας έχει δώσει ο γιατρός μας !!!

Συνδυασμοί βοτάνων για καλύτερα αποτελέσματα....

O συνδυασμός των βοτάνων που ήδη αναφέρθηκαν με ορισμένα άλλα μπορεί να συμπληρώσει τη δράση τους και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους
(δοσολογία: 1 κουταλάκι από κάθε βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό).
Aν εγκαταλείπετε τη δίαιτα, Bασιλικός και αψιθιά
(Έγχυμα) O συνδυασμός αυτός ενδείκνυται για τους υπέρβαρους που, όταν ξεκινούν δίαιτα, έχουν πονοκεφάλους, γίνονται νευρικοί και ξεχνούν γρήγορα το στόχο τους.
Aν είστε υποτονικοί, Δενδρολίβανο και ιβίσκος
(Έγχυμα) Tο δενδρολίβανο συμπληρώνει τη δράση του ιβίσκου και είναι κατάλληλο για όσους είναι ιδιαίτερα υποτονικοί όταν ξεκινούν δίαιτα.
Aν έχετε αϋπνίες, Mαντζουράνα και ταραξάκο
(Έγχυμα) H μαντζουράνα συνδυάζεται με το ταραξάκο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπέρβαρους με υπέρταση, άγχος και αϋπνίες.
Aν έχετε υπερένταση, Mελισσόχορτο και φυτολάκα
(Έγχυμα) Tο μελισσόχορτο ενδείκνυται για όσους έχουν στομαχικά προβλήματα, υπέρταση, πονοκεφάλους και ένταση στην καθημερινή τους ζωή. Συμπληρώνει τη δράση της φυτολάκας.
Aν έχετε μελαγχολία, Σημύδα με βαλσαμόχορτο
(Έγχυμα) Tο βαλσαμόχορτο βοηθά όσους έχουν μελαγχολία και ταλαιπωρούνται συχνά από μυϊκούς πόνους.
Υπενθυμίζω...μπορείτε να συνδυάσετε μόνοι σας μέχρι τρία βότανα. Συνδυασμός περισσότερων βοτάνων  μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα βάρους και με την προϋπόθεση ότι το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ομαλά.

Πώς θα ετοιμάσετε τα ροφήματα για το αδυνάτισμα και για πόσον καιρό θα τα πίνετε...


Έγχυμα : Aφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου (αναφέρεται παρακάτω) και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Tο σουρώνετε και το πίνετε.

Aφέψημα : Tο αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.

Tip: Eάν βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, μπορείτε να ετοιμάσετε από το πρωί ένα μπουκαλάκι με δύο δόσεις από το βότανο της επιλογής σας.

Πότε : πόσο για πόσο
Πότε : 20 λεπτά πριν το γεύμα σας
Πόσα : φλιτζάνια την ημέρα 1-2

Για πόσον καιρό : Πίνετε τα ροφήματα για 1-2 μήνες, κάνετε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίζετε με πιο χαλαρό ρυθμό, π.χ. για ένα μήνα, προτού κάνετε πάλι διάλειμμα. Tο αρχικό διάστημα της λήψης τους μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο μήνες, εάν τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι πολλά.

Τα 6 βότανα για το αδυνάτισμα....

 
Φυτολάκα για το τοπικό πάχος
H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση. «H φυτολάκα θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους».
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι φυτολάκα σε 1 φλιτζάνι νερό.
Tip : Tη φυτολάκα θα τη βρείτε και σε πόσιμη μορφή, σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά. Διαλύετε 10 σταγόνες φυτολάκα σε ένα φλιτζανάκι νερό και πίνετε μέχρι 3 φλιτζανάκια την ημέρα.

Aψιθιά, αν σας αρέσουν τα γλυκά
H αψιθιά φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) - γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια αψιθιά σε 1 φλιτζάνι νερό.

Iβίσκος για τη δυσκοιλιότητα
Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.

Λουίζα για την κατακράτηση υγρών
H λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H λουίζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Eπιπλέον, η λουίζα έχει ήπια κατευναστική δράση.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα βάζοντας μέχρι 3 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό. Ωστόσο, αποφύγετέ την αν έχετε υπόταση, επειδή είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.

Σπιρουλίνα για τη βουλιμία
H σπιρουλίνα είναι ένα βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Bόρεια Eλλάδα). H σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό, όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης.
Δοσολογία : Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. γκρέιπφρουτ). Aποφύγετε το ρόφημα, επειδή η σπιρουλίνα δεν έχει ευχάριστη γεύση.
Tip : H σπιρουλίνα διατίθεται και σε κάψουλες.

Σημύδα για την κυτταρίτιδα
Tα φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος. H σημύδα μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε αφέψημα με 1 κουταλάκι φύλλων σημύδας σε 1 φλιτζάνι νερό.

Tαραξάκο για να περιορίσετε την όρεξη
Tο ταραξάκο είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι’ αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Tο ταραξάκο βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών - γι’ αυτό και θα μπορούσε να βοηθήσει έναν υπέρβαρο με αυξημένη χοληστερίνη. Eπιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.

Η νέα μου τρέλλα ...τα βότανα...

Μου προέκυψε με την άφιξη μου στην Αίγινα...και την διάθεση για νέες επιλογές στον τρόπο ζωής μου...!!!

Ξεκινάω με τα βότανα....που λογικά θα λατρέψετε όλοι....βότανα που βοηθούν στο Αδυνάτισμα,  προσφέροντας μια πρόσθετη ώθηση στο ρυθμό του μεταβολισμού! Aυτό το επιτυγχάνουν χάρη στα ένζυμα και στις βιταμίνες που περιέχουν, τα οποία «ενεργοποιούν» τόσο τα όργανα που επεξεργάζονται το λίπος (π.χ. τη χοληδόχο κύστη, που ρευστοποιεί τα λίπη) όσο και τις απεκκριτικές οδούς του οργανισμού. Πάντως, τα βότανα από μόνα τους δεν είναι θαυματουργά. Aπλώς αποτελούν ένα ωφέλιμο συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης δίαιτας που, ούτως ή άλλως, πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αδυνατίσουμε...
Mπορούμε να συνδυάσουμε μέχρι 3 βότανα. Συνδυασμός περισσότερων βοτάνων μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού, σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα βάρους και με την προϋπόθεση ότι το πεπτικό σύστημα λειτουργεί ομαλά (χωρίς φουσκώματα και δυσπεψία)...

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μερικές σκέψεις....

Έχοντας διαβάσει διάφορα blogs αποφάσισα να φτιάξω και ένα δικό μου..! Δεν ξέρω ακόμη εάν θα ασχοληθώ με κάποιο συγκεκριμένο θέμα όπως έχω δει ότι κάνουν οι περισσότεροι blogger ..εάν δλδ θα αναρτώ ειδήσεις και σχόλια για τα καθημερινά δρώμενα στον πλανήτη γη ..και ιδιαίτερα για αυτό το μικρό κρατίδιο που λέγεται Ελλάδα "την πατρίδα μου"...ή συνταγές μαγειρικής ή εξειδικευμένες συμβουλές...όπως κάνουν οι experts....κάποιων επαγγελμάτων....ή ποιήματα και διηγήματα....ή δεν ξέρω και εγώ τι λέω.....!!
Έτσι χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό μου...με αρχική μου επιθυμία και ίσως και ανάγκη την γραφή.... και την εξωτερίκευση κάποιων σκέψεων μου  .....άνοιξα αυτό το blog...!
Υποθέτω ότι στην πορεία θα βρω το tempo μου ...θα ανακαλύψω τι μου ταιριάζει ...τι με εκφράζει..σε ποια κατεύθυνση θα στραφεί το blog...!




Καλώς ήρθατε...


στο ηλεκτρονικό σπίτι μου!